ESPAI METEO
x
Associar-se a l'ACNA
Accedeix a la informació i formulari d'inscripció per associar-te a l'ACNA
Divulgació
Si esteu interessats en activitats de divulgació (xerrades, cursos, etc), contacteu amb l'ACNA: acna@acna.cat
NOTÍCIES ORDENADES PER TEMÀTICA:
Accidents i allaus
Formació i activitats
Tècnica i rescat
Divulgació i recerca
NOTÍCIES ORDENADES PER TEMPORADA:
Notícies temporada 2011- 2012
Notícies temporada 2010- 2011
Notícies temporada 2009-2010
Notícies temporada 2008-2009
Notícies temporada 2007-2008
 
  NOTÍCIES FORMACIÓ I ACTIVITATS
10-3-2014 / Curs de GPS, mapes digitals i programes
El dissabte 15 de març a Vic els companys d'Excursions, muntanya i GPS organitzen un curs de GPS, mapes digitals i programes de cartografia. Els socis de l'ACNA tenen descompte en la inscripció. Cliqueu a + info pels detalls...

+info

Informació:ACNA
08-2-2014 / Primer Curs Professional d'Observació Nivometeorològica
Del 15 al 19 de enero de 2014 se celebró el primer Curso Profesional de Observación Nivometeorológica organizado por ACNA en Tavascan (Pallars Sobirà, Lleida). Ha habido una participación muy variada, tanto por la procedencia (Aragón, Andorra y Catalunya), como por el perfil profesional (GRAE, Grupo Montaña de Mossos d'Esquadra, un investigador, un guía de montaña y un formador).

La meteorología acompañó y nos proporcionó diversos escenarios en los que identificar nubes, seguir la formación de escarcha, calcular la precipitación a partir de la densidad de la nieve reciente e identificar capas débiles en una cicatriz de alud. También nos divertimos entrando los datos en el programa Yeti e interpretando los diversos pefiles a partir de la meteo que registramos cada mañana en la garita meteorológica.

Os animamos a participar en la siguiente convocatoria, a celebrar entre finales de marzo y principios de abril (ved sección Formació).

 

Informació:Carles García Sellés
23-1-2014 / Jornada de neu per nens i nenes a la Cerdanya
El passat 15 de gener es va celebrar la segona edició del projecte La neu a les escoles al ZER Barida Batallia de la Cerdanya. 20 nens de 5 escoles diferents van assistir a l'activitat que va tenir lloc a l'estació d'esquí de fons de Lles .

Després d'una petita explicació de la neu al refugi, vam reproduir un allau sobre una maqueta de fusta utilitzant sucre i farina i, tot seguit, vam sortir a fora a mirar la neu amb lupa i a fer pràctiques de rescat.

Qui estigui interessat en aquest projecte, pot contactar-los a formacio@acna.cat!

 

Informació:ACNA
27-11-2013 / Nova convocatòria professors ACNA
Tots aquells interessats en formar part de l'equip de professors de l'ACNA, podeu consultar les bases de la convocatòria d'enguany dins de l'Espai Soci de la nostra web. Per accedir-hi, cal fer-se soci. Aquí us adjuntem els requisits per cadascuna de les modalitats:

1-Ponent en les xerrades ACNA i director del curs Seguretat en Terreny d’Allaus–Nivell 1 ACNA.
CV que acrediti experiència en muntanya i experiència en docència.
Certificat del curs Seguretat en Terreny d’Allaus (STA) – nivell 2 ACNA o equivalent.

2-Professor de l’apartat de Rescat del Curs Avançat de Rescat i Primers Auxilis ACNA.
CV que acrediti experiència en muntanya i experiència en docència.
Certificat del curs Rescat – nivell 2 ACNA o equivalent, o acreditar els coneixements que s’imparteixen en el Curs Avançat de Rescat i Primers Auxilis ACNA o equivalent.

3-Professor de l’apartat de Primers Auxilis dins del Curs Avançat de Rescat i Primers Auxilis ACNA.
CV que acrediti llicenciatura en medicina o infermeria i experiència en docència.
Certificat del curs Rescat – nivell 2 ACNA o equivalent, o acreditar els coneixements que s’imparteixen en el Curs Avançat de Rescat i Primers Auxilis ACNA o equivalent.

 

Informació:ACNA
19-11-2013 / Crònica de l'Assemblea General
El passat dissabte 9 de novembre es va celebrar l’Assemblea General de l’ACNA a Vic, coincidint amb la Fira de Muntanya. A les xerrades del matí, van assistir-hi 90 persones i a la tarda va tenir lloc la reunió de socis on es van tractar els temes més importants de la temporada 2013/2014. A +info trobareu les xerrades en pdf. Us adjunteu també el vídeo del Jon! http://vimeo.com/79145684

Aprofitem per convidar a tots als socis a participar com a membres de les comissions de l'ACNA. Aquests són els grups de treball: Seguretat, Difusió, Revista, Professional, Accidents, web, Meteo i Formació. Contacte:acna@acna.cat

+info

Informació:ACNA
01-11-2013 / Programa de l'Assemblea General de l'ACNA
Com ja sabeu, el proper dissabte 9 de novembre l’ACNA celebrarà a Vic la tradicional Assemblea General de l’entitat coincidint amb la Fira de Muntanya de Vic.

Clicant a + info, trobareu el programa de les ponències que tindran lloc al llarg del matí. L’excepcionalitat de les nevades de la temporada passada, l’inestabilitat del mantell nival, l’efecte del canvi climàtic, novetats en matèria de predicció i de rescat en allaus, i experiències a les Rocky Mountains seran els temes més destacats.

La Jornada se celebrarà a l’Auditori Maria Vila d’Abadal, a l’edifici “El Sucre” dins el recinte de la Fira de Muntanya de Vic, de les 10 a les 14 hores. A la tarda, se celebrarà la reunió de socis a la Sala Coll Bardolet, també dins de l'edifici “El Sucre”.

+info

Informació:ACNA
15-10-2013 / Propera Assemblea de l'ACNA
Us recordem que l'Assemblea de l'ACNA tindrà lloc el 9 de novembre a Vic, coincidint amb la Fira de Muntanya. Us animem a que no us ho perdeu! Estem polint els últims detalls de la programació.

 

Informació:ACNA
18-6-2013 / Curs de Socorrisme, Seguretat i Medicina d'Urgències a la Muntanya
Ja estan obertes les inscripcions pel Curs de Socorrisme, Seguretat i Medicina d'Urgències a la Muntanya. El mòdul estival tindrà lloc els dies 3, 4 i 5 d'octubre a Puigcerdà. Podeu accedir a la seva web clicant a +info.

+info

Informació:ACNA
24-4-2013 / Curs d'allaus online en anglès i francès!
A la web del Canadian Avalanche Center (+info), hi ha disponible online un curs d'allaus en anglès i francès. Cal que entreu a la pestanya de training i seleccioneu l'idioma. El curs és molt recomanable per aquella gent que acostuma a sortir amb freqüència a la muntanya. Ja veureu que d'imatges i videos interessants no en falten!

+info

Informació:ACNA
21-1-2013 / Explora la neu (formació)
L'Exploratori dels Recursos de la Natura organitza un curs sobre la neu com a recurs i les allaus com a risc a:

Explora la Neu a Berga, els dies 16 de febrer i 2 de març.

+info

Informació:Joan Manuel Vilaplana
19-11-2012 / Penjades la crònica, continguts i conclusions de la passada assemblea 2012
A la pàgina d'activitats s'ha penjat la crònica, continguts i conclusions de la jornada que va tenir lloc el passat dissabte 10 de novembre en motiu de l'assemblea general. Cliqueu a +info per accedir a la informació.

+info

Informació:ACNA
08-11-2012 / Jornades de Meteorologia de Muntanya, Canvi Climàtic i Riscos Naturals
El Campus del Baix Llobregat de la UPC, ubicat a Castelldefels, és el punt de trobada de muntanyencs, estudiants o afeccionats a la meteorologia que vulguin endinsar-se en l’apassionant món de la meteorologia de muntanya, els efectes del canvi climàtic a les nostres muntanyes i la previsió dels riscos naturals.
Desxifrar el que ens diuen els núvols, identificar les senyals d’un canvi de temps a curt o mig termini en la muntanya o conèixer la formació de les tempestes i com protegir-nos-en són alguns dels temes que es tractaran en les properes jornades meteorològiques de muntanya.
El programa està dividit en tres sessions en les que s’exposaran diversos temes relacionats amb la previsió meteorològica per muntanya, els riscos en muntanya associats a la meteorologia o la previsió d’allaus, entre d’altres conceptes. A més, també es tractarà la influència del canvi climàtic en la muntanya, destacant els efectes de l’escalfament global en les nostres muntanyes.
Dins del camp de la seguretat en muntanya i la previsió de les allaus oferirem la projecció de la pellícula “The fine line” (50 minuts, subtitulada en català. Presentada l’any 2008 a Canadà, The Fine Line es una pellícula que vol conscienciar als usuaris de la muntanya sobre els perills que pot amagar la neu i sobre com mitigar-los. Posteriorment a la projecció es farà una anàlisi tècnica del film i una posada en comú d’aspectes relacionats amb la seguretat, la formació i la prevenció de les allaus al Pirineu.
La jornada està orientada a totes les persones vinculades amb l’entorn muntanyenc, des d’alpinistes fins a excursionistes, passant per guies de muntanya, guardes de refugi, agents forestals, geògrafs, físics o ambientòlegs que vulguin especialitzar-se en la meteorologia de muntanya i en la previsió de les allaus. Als estudiants de la Universidad de Barcelona que assisteixin a la Jornada se’ls convalidarà 1 crèdit de lliure elecció. El contingut d’aquestes jornades és vàlid per la AEGM (Asociación Española de Guías de Montaña) com a reciclatge UIMLA i UIAGM.

+info

Informació:Jordi Pons Otalora
04-11-2012 / Alrededor de 600 profesionales de las avalanchas y el esquí se reúnen en el “Utah Snow and Avalanche Workshop at the South Towne Exposition Center”.
Desde que en 1940 comenzaran las primeras previsiones de avalanchas y consejos sobre seguridad, los talleres, encuentros y congresos se han ido sucediendo para transmitir nuevos avances y consejos sobre la temática.

En un día de invierno, cuando las condiciones lo permiten, hasta 5.000 esquiadores pueden estar en Wasatch Mountains esquiando, y para informar, prevenir y evitar accidentes el Centro de Avalanchas de Utah, junto al Servicio Forestal de Utah Avalancha Center y los Amigos del Centro de Utah Avalanche, junto a los meteorólogos del centro, analizan las condiciones del nieve y la meteorología para determinar la seguridad y el peligro de avalanchas.

Según Bruce Tremper, que dirige el Servicio Forestal de Avalanchas, “el esquí de montaña o fuera pista es un deporte de nieve único que está creciendo. Injustamente o no, este deporte tiene una reputación de ser peligroso. Paradójicamente, las condiciones secas del invierno pasado aumentaron las posibilidades de avalancha”.

Tremper cree que “el peligro es exagerado. La gente casi nunca pierda la vida en las situaciones que no son provocadas por los seres humanos y prácticamente todos los aludes causados por el hombre se pueden evitar con una formación adecuada”.

+info

Informació:Jon Apodaka Saratxo
06-7-2012 / Noves edicions de l'Internacional snow science workshop (ISSW)
Com ja sabeu l'International Snow Science Workshop (ISSW) és la trobada més important en temes de neu i allaus a nivell mundial. L'ISSW 2012 se celebrarà aquest setembre al Dena'ina Center a Anchorage, Alaska.Un dels atractius d'aquest congrés és atreure tant a professionals com a usuaris de la neu per tal de posar sobre la taula els aspectres no tant sols científics en allaus sinó també els més pràctics.
Per segon cop en la seva història, se celebrà altre cop a Europa del 7 al 13 d'octubre de 2013 a Grenoble i a Chamonix.
Estarem atents a les novetats que hi pugui haver!

+info

Informació:Glòria Martí
25-11-2011 / Oferta formativa 2011-2012
Ja està publicada la oferta formativa 2011-2012. Després de l'èxit de l'any passat i amb la intenció de continuar millorant, oferim el curs de Seguretat en terreny d'allaus (nivell 2) també en format de dos cap de setmanes seguits i dins de les xerrades divulgatives, una específica del desencadenament de plaques accidentals.

Des de l'Acna us agraïm l'interès dipositat en nosaltres.

Fins aviat!

+info

Informació:ACNA
16-11-2011 / Ponencia sobre la nieve y los aludes en Bilbao (Bizkaia). Semana de la seguridad en la montaña BBK.
La Semana de la Seguridad en la Montaña BBK contará con una ponencia sobre nieve y aludes.

El día 21 de noviembre en la jornada sobre la Montaña Invernal: La nieve y los aludes, se ahondarán sobre las claves para minimizar la accidentalidad.

Se contará con la presencia del Responsable del centro de aludes del Val de Aran y presidente del ACNA Jordi Gavaldá.

A partir de las 20:00 horas, en la Sala BBK de Bilbao (Bizkaia).

Fotografía: Gloria Martí en Amurrio (Araba) el pasado día 11 de noviembre.

+info

Informació:Jon Apodaka
09-11-2011 / III Jornadas de seguridad y riesgo en montaña (Parque Natural Posets-Maladeta)
El 19 de novembre es celebraran a la Casa de la Cultura de Bensaque les III Jornadas de seguridad y riesgo en montaña organitzades pel Parque Natural Posets-Maladeta .

Bain Gutierrez del GREIM de Benasque parlarà del rescat a la muntanya i la Federación Aragonesa de Montaña presentarà el Método MIDE, montañas seguras 2011. Hi haurà també una sortida de camp per presenciar una demostració de rescat amb helicòpter.

Per més informació, podeu trucar al 974551205 de 8:00h a 15:00h de dilluns a divendres. L'assistència és gratuïta i oberta a tothom.

 

Informació:ACNA
02-11-2011 / I Jornadas Técnicas sobre riesgos en montaña: Los aludes y los centros de gestión de riesgos en montaña de Europa
Del 10 al 14 de novembre, Alurte celebrarà a Confranc les I Jornadas Técnicas sobre riesgos en montaña: Los aludes y los centros de gestión de riesgos en montaña de Europa. Podeu accedir al programa provisional i a la butlleta d'inscripció a través del link adjunt.

+info

Informació:ACNA
19-10-2011 / Assemblea General el 5 de novembre a Camprodon
Us informem que l'Assemblea General de l'associació tindrà lloc el dia 5 de novembre a la sala de reunions de l'Ajuntament de Camprodon. Com cada any, hi haurà un seguit de xerrades durant el matí i a la tarda tindrà lloc la reunió de socis. L'entrada és gratuïta pels socis i té un cost de 10 euros pels no socis.

+info

Informació:ACNA
12-7-2011 / A LURTE, nuevo centro de referencia de los aludes y la nieve en el Pirineo
El pasado miércoles 6 de julio se inaguró A Lurte, el nuevo centro de los aludes y la nieve en el Pirineo. El objetivo de A Lurte es difundir los conocimientos sobre el comportamiento de la nieve desde que precipita hasta que se posa en la superficie del suelo, las avalanchas y los aludes.
Para ello dispone de más de 300 kilómetros de senderos dentro del municipio de Canfranc, además de un centro con varias salas en las que se explica de forma interactiva los principios básicos de la nivología y las técnicas para controlar los aludes.

+info

Informació:Quim, Alberto
25-1-2011 / Fotos cursos
Ja hi han penjades les fotografies del cursos de nivell I de Pont de Suert i Tavascan. Des de l'Acna us animem a penjar les vostres a l'espai forum.

+info

Informació:ACNA
15-11-2010 / Calendari formatiu CGA
El Conselh Generau d'Aran publica el calendari formatiu per la temporada 2010-2011. Enguany s'estructurarà en tres convactòries:

Convocatòria 1: 17, 18 i 19 de gener
Convocatòria 2: 8, 9 i 10 de febrer
Convocatòria 3: 28 de febrer, 1 i 2 de març

+info

Informació:Ivan Moner
24-2-2014 / Agraïments a l'Estació d'Esquí de Tavascan
Agraïm a l'Estació d'Esquí de Tavascan el suport que ens ha donat en els cursos ACNA realitzats aquest hivern als voltants del domini esquiable.

Per altra banda, recordem que Tavascan disposa d'un Parc ARVA amb descompte pels socis ACNA i molt útil alhora de practicar les tècniques de rescat. I com a novetat d'enguany, organitzen el proper diumenge 2 de març el primer Open d'esquí de muntanya. Us animem a participar-hi!

+info

Informació:ACNA
05-2-2014 / Jornades Técniques de Meteo de muntanya a Castelldefels
A + info trobareu l'enllaç a les Jornades Tècniques de Meteo de Muntanya que organitza l'UPC a Castelldefels amb la col·laoració de la FEDME i la FEEC.

Tal com s'ha fet en els altres anys, s'aplicarà un 10% de descompte als socis de l'ACNA.+info

Informació:ACNA
08-1-2014 / Avui dimecres xerrada de Situacions d'Allaus a Vielha
Avui dimecres 8 de gener es fa una xerrada sobre les "Situacions d'Allaus", la nova estratègia comunicativa i de gestió del perill que es fa anar enguany a l'Aran, i que han importat des de Suïssa.
La xerrada és oberta a tothom, i es farà a Vielha, a la seu del Conselh Generau, a les 7 de la tarda.
Cliqueu a +info!

+info

Informació:ACNA
04-01-2014 / Aplicació per jugar a fer traçats segurs
Els del New Zealand Avalanche Center han fet una aplicació web online que permet traçar itineraris en diferents tipus de terreny que t'avisa quan estàs traçant per terreny perillós i et diu per què. És interessant per a formació. Au, a jugar!

+info

Informació:Pere Oller
15-12-2013 / I Jornada d'habilitació i reciclatge de professors ACNA
Dissabte 14 de desembre va cel.lebrar-se a Tavascan la I Jornada de reciclatge i habilitació de professors ACNA a Tavascan.
A la Jornada hi van participar 26 professors amb un únic objectiu comú: aportar diferents experiències per a fer que els cursos ACNA siguin millors i homogenis. Durant la jornada, es van tractar els diferents continguts tant d'aula com de camp. Totes les conclusions s'adoptaran ja en els cursos que s'organitzen al llarg d'aquesta mateixa temporada 2013-14 Gràcies a tots!!

 

Informació:Jordi Gavaldà
05-12-2013 / Jornadas de Seguridad en Terreno de Aludes (ALURTE-ACNA)
Desde la oficina de Desarrollo Socioeconómico del Parque Natural Posets-Maladeta y enmarcada dentro del programa del Otoño Natural 2013 vamos a realizar unas Jornadas formativas de Seguridad en Terrenos de Aludes durante los días 17 y 18 de Diciembre en Benasque. En dicha formación vamos a contar con profesionales de ALURTE y ACNA. Las charlas van a estructurarse en los siguientes bloques:

Condiciones: nieve y meteo
Terreno y grupo
Medidas de mitigacion


Las inscripciones a dicha formación se llevarán a cabo por los interesados poniéndose en contacto con la gerencia (Tel. 974 55 12 05 o por mail nbolivar@sarga.es)con fecha límite hasta el 13 de Diciembre de 2013. El coste del curso será de 60 euros por persona.

 

Informació:ALURTE
19-11-2013 / Formació 2013/2014: novetats!
Es nota que ha nevat perquè hem rebut un allau de correus preguntant pels cursos d'aquesta temporada. Estem acabant de concretar les novetats i actualitzant la informació a la web. Quan estigui tot apunt, us ho farem saber!

Aquesta és la llista de les novetats més destacades que en breu us detallarem:
-Convocatòria de nous professors ACNA
-Jornades de reciclatge per a professors ACNA
-Curs professional d'observació nivometeorològica


A banda, seguirem amb el nostre programa ACNA per a muntanyencs que inclourà:
-Xerrades a demanda
-Seguretat en Terreny d'Allaus - nivell 1
-Seguretat en Terreny d'Allaus - nivell 2
-Curs avançat de Rescat i Primers Auxilis
-Pràctiques de planificació i presa de decisions en terreny d'allaus
-Jornades de neu per nens a demanda.


 

Informació:ACNA
08-8-2013 / Curs de Rescat i Primers Auxilis a Xile realitzat per l'ACNA
Primer curs de Rescat i Primers Auxilis realitzat a Xile per professors de l'ACNA. Veieu els detalls a + info.

+info

Informació:ACNA
01-8-2013 / Assemblea ACNA 2013
Us informem que l'Assemblea General de l'ACNA tindrà lloc el 9 de novembre a Vic. Com cada any, hi haurà un cicle de conferències i la reunió de socis. A principis de tardor, us donarem més detalls!
Que tingueu tots un molt bon estiu i reserveu-vos la data!

 

Informació:ACNA
19-3-2012 / Presència pirinenca al curs d'allaus per a professionals de la CAA
Aquest hivern 2011-12 tres nivòlegs catalans han participat als cursos de formació per a professionals de la Canadian Avalanche Association (CAA). El desembre l'Ivan Moner va prendre part del nivell 2 a Whistler (British Columbia) i aquest mes de març la Sara Orgué i la Montse Bacardit han estat al curs de nivell 1 a Lake Louise (Alberta).
El balanç dels participants és molt positiu en tots els aspectes. En el cas del curs de Lake Louise, la Sara i la Montse han al·lucinat amb un mantell de neu molt inestable: gebre enterrat entre 50 i 80 cm, nombrosos whoumpffs, activitat d'allaus naturals i també viure en directe les operacions de desencadenament artificial amb explosius sobre l'autopista Trans-Canadian.

Foto: perfil típicament canadenc.

+info

Informació:Montserrat Bacardit Peñarroya
02-3-2012 / Simposi Internacional de Medicina d'Urgències en Muntanya
Els dies 7, 8, 9 i 10 de març es realitzarà a la Cerdanya el Simposi Internacional de Medicina d'Urgències en Muntanya i la reunió de primavera de la comissió mèdica de la CISA-IKAR. L'Hospital de Puigcerdà, els Bombers de la Generalitat i l'Estació de Esquí Masella organitzen l'esdeveniment.

 

Informació:ACNA
23-12-2011 / 18è CURS DE MEDICINA I SOCORS DE MUNTANYA
Del 14 de febrer al 18 d'abril es cel.lebrarà a Barcelona, a les instalacions del Centre Excursionista de Catalunya, la 18a edició del CURS DE MEDICINA I SOCORS DE MUNTANYA. Les places són limitades per motius de seguretat.
Per mes informació: www.cursmsm.org

+info

Informació:Pere Rodés i Muñoz
19-11-2011 / Jornada técnica de seguridad invernal en raquetas
La FAM (Federación Aragonesa de Montañismo) ha organizado esta jornada sobre seguridad en la montaña invernal para el próximo sábado 26 de noviembre. Se tratarán temas de preparación de actividades, prevención de riesgos, actuación en caso de accidente y responsabilidad civil, entre otros puntos. La jornada es gratuita y está dirigida a los federados y no, previa inscripción en la FAM.

+info

Informació:José Antonio Vada Manzanal
17-11-2011 / L'ACNA a la Setmana de Seguretat de la BBK
El dilluns 21 de novembre a las 20h en el marc de la "Semana de Seguridad en la Montaña" que es cel.lebra a la Sala BBK de Bilbao, en Jordi Gavaldà farà una conferència sobre la formació i divulgació com a clau per a minimitzar els accidents per allaus.
Es tractaran temes tant de predicció d'allaus, anàlisis d'accidentabilitat i el paper que juguen les administracions i l'ACNA en la divulgació i formació dels usuaris de la muntanya hivernal.

+info

Informació:JORDI GAVALDÀ
15-11-2011 / Colorado Snow & Avalanche Workshop (l `ACNA hi serà present)
Colorado Avalanche Information Center
Colorado Snow and Avalanche Workshop
Leadville - October 14, 2011

- Importance of Various Stability Tests & Their Relationship to Spatial Variability -
Jordy Hendrikx
- A Fracture Mechanical View on Snow Stability - Jürg Schweizer
- A History of Avalanches in Colorado: 1860 to 2010 - Dale Atkins
- Telluride’s Remote Controlled Roller Compaction Program - Pat Ahern
- The Winter Weather Prognosis – Joe Ramey
- A Practioners View of Fracture Propagation - Don Sharaf
-New Weather Tools at CAIC - John Snook
- How it all began - a brief history of snow avalanche research in Switzerland -
Jürg Schweizer
- High Voltage-Determining Size Classification for a Large Avalanche based on Field and Historical Data - Scott Toepfer/Sara Simonson
- American Avalanche Association Awards

+info

Informació:Julian Montoliu Mangrané
07-11-2011 / Alerta con las avalanchas en Amurrio (Araba/Álava). Euskal Herria.
Un año más el grupo de montaña Mendiko Lagunak Taldea celebrará sus Jornadas de Naturaleza y Montaña en el mes de noviembre.

Las proyecciones comenzarán el viernes 11 de noviembre con “Alerta con las avalanchas” de la mano de Gloria Martí, geóloga y miembro de ACNA .

Esta charla tiene el objetivo de concienciar de los peligros de la montaña en invierno y la necesidad de formarse. Consta de una breve charla introductoria al mundo de los aludes y de la proyección de la película canadiense The Fine Line. La actividad tendrá lugar a las 19:00 horas en Amurrio Antzokia.

+info

Informació:Jon Apodaka
13-10-2011 / Resum del programa formatiu de l'hivern passat
Des de la comissió de formació de l'ACNA estem preparant el calendari de cursos per aquest hivern. Esperem tenir-lo llest a finals de mes. Mentrestant, podeu consultar el resum d'activitats de la temporada passada.

+info

Informació:ACNA
1-4-2011 / Aran ath limit
Proyeccio del documental "Aran ath limit"
Un Documentau de Nil Torremocha e Anna Geli.
01 Abril 2011.
Cine de Vielha 20:00
la peli va enfocada al freeride a l'aran, parle de la gen i la progressió que esta agafant aquest esport, varen fer tres passes a la sala entren 136 persones. son 20 minuts de vídeo i al final n'hi ha cinc on surten allaus. (com fan caure la Vinyeta, varies plakes etc. també parlen de la formació,etc)

+info

Informació:Julian
23-2-2011 / Curs de l'EDNA
Els dies 16,18,22,27,25 i 26 de març de 2011 tindrà lloc el curs organitzat per l'EDNA a Andorra:

"Neu, allaus i seguretat a la muntanya hivernal" - Nivell 2

Per més informació contacteu amb Aina Margalef amargalef.cenma@iea.ad

+info

Informació:Joan Manuel
27-1-2011 / Video de la formació feta per l'ACNA a Navarra
Al blog d'en Ian Banqueri, professor de l'ENAM (Escuela de Navarra de Alta Montañma) i alumne del curs que l'ACNA va impartir a aquest col·lectiu, hi trobareu un video breu sobre les activitats que s'hi van dur a terme. Si us interessa cliqueu al video titulat "curso aludes".

+info

Informació:Gloria Martí
16/09/2010-1ª Jornada tècnica de meteorologia de muntanya i allaus

L'ACNA col.labora en la primera Jornada tècnica de meteorologia de muntanya i allaus organitzada per Meteopallars i que tindrà lloc el pròxim 23 d'otcubre al Centre Natura de Caixa de Catalunya situat a Planes de Son.

A tots els socis de l'ACNA se'ls hi aplicarà un descompte d'un 15% sobre el preu d'inscripció.

Per més informació sobre inscripcions i programa cliqueu al link

Informació: ACNA
 
04/06/2010- 10ª edición del Curso Internacional de Socorrismo, Seguridad y Medicina de Urgencias en Montaña.

El próximo martes 1 de junio se inicia la inscripción de la 10ª edición del Curso Internacional de Socorrismo, Seguridad y Medicina de Urgencias en Montaña.

Podeis encontrar la información completa y la inscripción en este link

Información: Enric Subirtas
 
14/04/2010- L'ACNA tradueix el video "The fine line"

Gràcies a l'ajut concedit per l'Associació pel desenvolupament de la Ribagorça Romànica, des de l'ACNA s'ha pogut traduïr al català i al castellà la pel·lícula "The fine line" amb la finalitat de poder-la utilitzar com a una potent eina de difusió del risc d'allaus.

the fine line
Informació: Ivan Moner
 

16/04/2010-Primera práctica de rescate realizada en Cantabria

 

Primera práctica de rescate de víctimas de aludes realizado en Cantabria. Desde el ACNA les damos soporte a que sigan año tras año con la difusión sobre las técnicas de rescate y se animen a ampliar el plan de formación incluyendo nivología y trazado de itinerario seguro.

alto campoo
Foto: Estación de esqui Alto Campoo
Información: Alfonso Allende
 
30/03/2010- Formació sobre neu i allaus a les escoles del Pallars

Formació en neu i allaus feta aquesta temporada a les escoles del Pallars, adreçat a nens i nenes que viuen prop de la muntanya. La iniciativa i la formació tant teòrica com pràctica l’han dut a terme Sara Orgué i Julià Montoliu.

Vegeu la notícia de TV3 (minut 3)
Informació: Glòria Martí
 
L'EDNA obririrà al públic un parc DVA a l'aparcament de Grau Roig

El proper dissabte 20 de febrer l'EDNA posarà en funcionament un parc DVA al aparcament de Grau Roig

Un parc DVA (detector de víctimes d’allaus) serveix per entrenar-se en la cerca amb DVA, és a dir, cercar víctimes atrapades per una allau de neu. És una àrea on hi ha enterrats diferents DVA que són activats per control remot per un responsable. 

El preu de l’activitat és de 5 euros, i inclou una pràctica de cerca amb DVA per part d’un membre del GRIM del cos de bombers durant una hora i vint minuts. Per a fer aquesta activitat és imprescindible que cadascú porti el seu DVA i sonda.

Si hi voleu participar, ens heu d’enviar un correu electrònic a amargalef.cenma@iea.ad, indicant el vostre nom, un telèfon i un correu electrònic de contacte. El nombre màxim de persones per cada sessió d’una hora i vint és de 10. Les places s’assignaran en rigorós ordre d’arribada dels correus.

Informació: EDNA
 
Xerrada sobre "Gestión del riesgo en montaña y actividades al aire libre"

Xerrada sobre "Gestión del Riesgo en montaña y actividades al aire libre"

 
gestion del riesgo
Ponent: Alberto Ayora

ETEVA Salardú, dimecres 20 de gener a les 19:00 (Durada aproximada 1 hora)

   
Informació: Ivan Moner
 
Publicada la proposta formativa per al 2010 de l'EDNA
Els dies 1,3,5,9,11 i 14 de febrer de 2010 tindrà lloc el curs organitzat per l’EDNA:“Neu, allaus i seguretat a la muntanya hivernal- Nivell 1" (Andorra)
 
 
Informació: Joan Manuel Vilaplana
 
Assemblea General: 7 de novembre de 2009
El passat 7 de novembre va tenir lloc la segona assemblea general de l'ACNA, a la Seu d'Urgell, amb una assistència de 52 persones. Tal com estava previst, hi va haver un cicle de xerrades al matí, i a la tarda, l'assemblea.
assamblea acna
Informació: ACNA
 
Sessió d'allaus al VII Simposio Nacional de Taludes y Laderas Inestables
Del 27 al 30 d'octubre de 2009 tindrà lloc la 7a edició del Simposio Nacional de Taludes y Laderas Inestables, a Barcelona. El dia 27, de 17:30 a 19:00, hi haurà una sesió específica d'allaus de neu.
Programa:
Informació proveïda per: ACNA
 
ISSW 2009 - Europa (Davos-Suïssa)

Del 27 de setembre a 2 d'octubre tingué lloc la primera edició de la International Snow Science Workshop a Europa. Concretament va estar organitzat per l'Institut Federal Suís per l'Estudi de la Neu i les Allaus (SLF), a Davos. Diversos membres de l'ACNA hi van assistir.

acna al ISSW
Informació proveïda per:Webmaster ACNA
 
 
Primera edició de la ISSW a Europa
Del 27 de setembre al 2 d'octubre de 2009 tindrà lloc la primera edició del ISSW a Europa, concretament a Davos, Suïssa. L'ISSW (International Snow Science Workshop) és una trobada d'especialistes i practicants de la neu i les allaus amb l'objectiu d'intercanviar experiències en tots els aspectes al voltant d'aquesta temàtica. L'ISSW comença als Estats Units l'any 1960 i, darrerament, cada dos anys s'organitza alternativament entre els Estats Units i Canadà. De moment, doncs, aquest 2009, la tenim a Europa.
 
 
Glòria Martí premiada per la seva trajectòria, a la ISSW

En la darrera edició de la ISSW, la comissió de nivòlogues professionals va otorgar un premi a la Glòria Martí, nivòloga de l'IGC i membre fundadora de l'ACNA, per la seva trajectòria en aquest camp.

Informació: ACNA
 
 
17/09/2010-Més jornades i congresos per la nova temporada
II Jornada de Seguridad y riesgo en montaña organizado por el Parque Natural Posets-Maladetas (22-23 de octubre, Benasque).
I Congreso sobre seguridad y riesgo en montaña (10-12 de noviembre 2010, Zaragoza)
Informació: Alberto Gracia i ACNA
 
15/09/2010-International snow science workshop
ISSW2010

Del pròxim 17 al 22 d'octubre es celebrerà a Lake Tahoe (California) el congrés internacional de ciencies de la neu.

Per més informació sobre inscripcions, activitats i publiacions cliqueu al link

 
Informació: ACNA
 
17/04/2010- Trobada d'ACNISTES a Tavascan

Hi companys,

Per tancar la temporada d'una manera més "fiestera" hem pensat en trobar-nos el dissabte 1 de maig (dia del treballador) a la Pleta del Tavascan per fer un acomiadament de la temporada amb una sortideta d'esquí i fartanera final. Es tracta de passar el dia esquiant i menjant lo corder del Pallars que ens prepararà el company Julian. En principi quedem a les 8 del matí a la Pleta, però en funció de les condicions ja avisarem si hem de sortir abans. Els que vingueu directament pel corder, ens veiem directament a l'hora de dinar. Animeu-vos! i fins el dia 1 a la Pleta de Tavascan.

Confirmeu, si us plau, la vostra assistència, per poder fer una mica de previsió del corder. Ho podeu fer a acna@acna.cat.

Preu: el cost total del corder, amanides, begudes i cafès, a repartir entre els assistents.

Enric i Helena

Informació: Enric Nadal
 

08/04/2010-Curs recco i allaus a Cerler

recco cerler

Cos dels Bombers de la Ribagorça nord, Generalitat de Catalunya i l'estació d'Aramon Cerler participen el passar 26 de Març en una jornada sobre rescat a l'estació d'esqui de Cerler

Foto: Notícias Jóvenes
(+info)
Informació: Sisco Carola
 
25/03/2010- Gran èxit de particiapació en la oferta de cursos de l'ACNA d'enguany

Un total de 89 alumnes han participat als cursos ofertats per l'ACNA d'enguany.

Tot i que el nivell de satisfacció dels alumnes és elevat, la intenció de la Vocalia de Formació de l’ACNA és aprofitar l’experiència d’aquests dos anys per definir un programa formatiu en neu i allaus que sigui la referència en la formació en aquest camp en el nostre país.

cursos acna
foto: Sisco Carola
Informació: Ivan Moner
 
28/03/2010- Ciudadano noruego acusado de homicido por provocar una avalancha mortal, en Courmayeur, Italia

La policia en servicio en las pistas de Courmayeur (Valle de Aosta), ha denunciado por homicidio a un ciudadano noruego acusado de haver provocado un alud, provocando la muerte de su compañero, de la misma nacionalidad.

Información: Manuel Suarez
 
23/03/2010- Accidente en Canadá y varias carreteras cortadas por aludes en los Alpes
 
 
   
Información: Manuel Suarez
 
19/03/2010- Relato del accidente ocurrido el pasado sábado en Alto Campoo

Interesante relato del accidente ocurrido en Alto Campoo con declaraciones del propio afectado.

allau alto campoo
foto: Nevasport
Información: Alberto Mediavilla
 
Primer curso de nivologia organizado por la Delegación territorial de la AEMET en Cantabria

Crónica del primer curso de nivología organizado por la AEMET que tuvo lugar el pasado 2-4 de marzo en la estación de esquí de Alto Campoo

nivologia aemet

 
Información: Alfonso Allende
 
Estrena de "the Fine Line" en cine de Vielha eth passat dijaus 25 d'hereuer

Eth passat dijous 25 d'hereuer es va fer era projeccion de THE FINE LINE en Cine de Vielha. I assistiguèron 150 personas. Se trate d’ua pellicula divulgativa e d’educacion adreçada ara gent joenaas sus eth perilh de lauegi. Produsida per la Canadian Avalanche Foundation e Rocky Mountain Sherpa e subtitulada ath castelhan per ACNA

 
Informacion: Jordi Gavaldà
 
Nuevo ARVA parc en Chamonix

Puesto en funcionamiento un ARVA parc cerca del telesilla de Marmottons para incentivar la práctica continuada de estos dispositivos (Chamonix)

arva park
 
Información: Manuel Suarez
 
Avalanches: du risque à la gestion du crise
L'Universitat europea de riscos naturals organitza el curs: Avalanches: du risque à la gestion du crise (13-17 sept. Les deux Alpes)
(+info)
Informació: Joan Manuel Vilaplana
 
Jornades CISA-IKAR
Interessant video de les jornades de rescat de muntanya organitzades per la Comissió Internacional de Socors Alpins (CISA-ICAR) que varen tenir lloc el passat mes de setembre a Zermatt.
 
 
Informació: Sisco Carola
 
Cursos ACNA temporada 2009-2010
Els cursos organitzats per l'ACNA la propera temporada 2009-2010 són els següents:
  • 6 i 7 de març: Circulació i seguretat
  • 4 i 5 de març: Circulació i seguretat
  • 20 i 21 de febrer: Nivologia i allaus
  • 18 i 19 de febrer: Nivologia i allaus
  • 6 i 7 de febrer: Curs de rescat
  • 4 i 5 de febrer: Curs de rescat
  • 22 i 23 de gener: Curs d'introducció a la neu i les allaus
  • 12 i 13 de gener: Curs d'introducció a la neu i les allaus
Organitza:
 
 
esqdm
adrr
x
x
x

gr0

 

 

____________________________________________________

Contacteu amb l'ACNA:

acna@acna.cat