Aquesta temporada tots els accidents registrats han tingut lloc als Pirineus. En total, s’ha registrat 20 accidents des de finals de novembre fins a finals d’abril. En aquesta serralada, a grans trets, la temporada s’ha caracteritzat per un període de fortes nevades entre desembre i mitjans de gener, un segon període de gran estabilitat sense precipitacions fins al mes de març, i una primavera caracteritzada per nevades freqüents de moderada entitat, algunes acompanyades de pols sahariana. Les temperatures molt elevades del mes de maig han propiciat una fusió i desaparició ràpida del mantell. És per aquesta raó que la majoria d’accidents s’han concentrat a principi (període 23 nov – 3 des, 4 acc.) i finals de temporada (10 mar – 23 abr; 13 acc.), tot i situar-se, en nombre, pràcticament a la mitjana per temporada.

Com és habitual, la majoria dels accidents s’han produït amb grau de perill entre 2 i 4, predominantment 3, i han estat plaques accidentals de mida igual o inferior a 2 i, en dos casos, superior (2,5 i 3 respectivament).

En total s’han registrat 3 víctimes mortals. El primer, amb una víctima, es produeix el 28 de novembre al vessant sud del Pic de la Dona, a Ulldeter, Ripollès, Pirineu Oriental. El segon es produeix el 10 de març a Gavarnie, Occitània. Ambdós en la pràctica de l’alpinisme. El tercer es produeix el 4 d’abril en la pràctica de l’esquí fora pista a la zona coneguda com la Vinheta, a la cara nord de Baqueira Beret, Val d’Aran. En els dos primers casos, es tracta d’allaus naturals (en un cas no és del tot clar), mentre que en el segon, es tracta d’una placa accidental.

A continuació oferim algunes dades provisionals amb un total de 20 accidents per allau registrats:

  • 31 persones arrossegades
  • 3 persones mortes
  • 1 persona ferida

Podeu consultar i ampliar la informació en la secció d’accidents de la nostra web.

El balanç definitiu sortirà publicat a la revista NiA el proper més de novembre.

Molt bon estiu a tots i totes!

Comissió d’accidents de l’ACNA

 

Foto: 21/02/2022, incident al Pic de Ratera (Autor: Víctor Centells)

Data: 31 maig 2022

Autor:

Categories: Accidents

CompartirDeixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *