S’acaba el maig i l’ACNA entra en estivació(1). Estarem menys presents en general però seguirem treballant en nous projectes per a la temporada vinent.

Per tancar la temporada 21/22 volem recordar-vos algunes de les activitats que hem desenvolupat en els diferents àmbits i comissions de l’associació:

Assemblea General: la millora de la situació de la pandèmia ens va permetre recuperar el format presencial de l’Assemblea General, que vam celebrar a Benasc al novembre. Al matí vam fer un itinerari per conèixer les allaus històriques de Paderna i l’Hospital de Benasc i la tarda vam convocar la reunió de socis a l’Escola de Muntanya.

Curs “Train the trainers” i Jornada Oberta de Rescat: Una nova temporada hem tingut el plaer de poder seguir formant els nostres professors amb un dels millors professionals del rescat en allaus a nivell europeu, en Manuel Genswein, basat en els continguts del seu projecte MountainSafety.info. El darrer dia del curs es va convocar la jornada oberta en què unes 100 persones van poder gaudir de les pràctiques de rescat dividides en diferents tallers i dirigides pels professors ACNA.

Acreditacions de professors: al desembre vam convocar acreditacions de professors. 7 candidats van passar els examens de professor STA1 i alguns d’ells ja han acabat la tercera fase d’acreditació fent pràctiques en dos cursos durant la temporada; altres encara es troben en procés i hauran d’acabar la propera temporada.

Mentre que 3 professors ja veterans de la plantilla van passar les acreditacions de rescat, que els serveix per a reciclar-se amb profunditat en coneixements de rescat així com per a poder impartir el Curs de Rescat Avançat propi.

Canal YouTube: Hem pujat nous vídeos amb contingut formatiu així com de les activitats realitzades per l’entitat. A part, també dels webinaris que us comentem a continuació.

Webinaris: Hem seguit amb la línia de convocar diversos webinaris relacionats amb la neu i les allaus a través del nostre canal de YouTube, amb 3 sessions:

  1. Tendències i previsions futures de l’evolució del mantell nival als Pirineus, amb Marc Pons.
  2. La cota de neu/ L’anticicló hivernal, amb Pere Esteban.
  3. Estratègies de prevenció i protecció front el risc d’allaus, amb Pere Oller.

Si encara no les heu vist, us animem a que ho feu!

Noves formacions CAS i CAP: Aquesta temporada s’han llençat dos nous cursos arrel de peticions sorgides la temporada anterior:

  1. Curs d’Allaus per a Ski/Snowboard (CAS):  formació de 24h de continguts teòrics i pràctics, similar al STA1 però adaptat per a Tècnics Esportius d’Esquí Alpí i Snowboard. La prova pilot s’ha realitzat a ETEVA, a la Val d’Aran.                                                                  Aquelles escoles de tècnics que desitgin impartir aquesta formació ACNA, es poden posar en contacte amb la Comissió de Formació.
  2. Curs d’Allaus per a Pisters (CAP): formació de 40h que enguany s’ha desenvolupat en el marc del Certificat de Professionalitat d’Abalissament de pistes, senyalització i socorrisme en espais esquiables impartit pel centre públic d’ensenyaments esportius Kirolene, de Durango, a l’estació d’esquí de Boí-Taüll.

Convenis de formació: al març vam signar un conveni de col·laboració amb el centre de formació SAFE, per tal d’implantar en les formacions de Tècnics Esportius d’Esports d’Hivern, el CAS, el nou Curs d’Allaus per a Ski/Snowboard, un nou pas per a ambdues entitats.

Altres convenis similars estan al forn amb més escoles de formació.

Campanya “Accident Allau”: La pestanya d’accidents inclosa en la nostra web la passada temporada s’ha anat activant i s’han rebut notificacions d’accidents que gràcies a l’entrada i revisió per part de la comissió d’accidents, han alimentat la base de dades on es poden consultar els accidents per allau de la temporada en curs i veure’ls localitzats en un mapa.

Si no la coneixeu, us animem a que entreu a conèixer-la i el formulari sigui la via de comunicació en el cas de veure-us sorpresos per una allau o tingueu constància d’un accident. Agraïrem la col·laboració!

Cursos ACNA: La nostra activitat formativa s’ha recuperat amb normalitat aquest hivern i els 45 professors actius han realitzat un total de 65 cursos ACNA, tant de la branca recreativa, dirigits a muntanyencs, com de la professional, dirigits a tècnics esportius, sumant un total de 487 alumnes.

Sortejos: gràcies als nostres patrocinadors, hem realitzat diversos sortejos a les xarxes socials i d’altres exclusius per als nostres socis. Hem repartit un total d’onze premis!!

Us esperem la propera temporada amb noves activitats, nous reptes i sobretot amb més formació i divulgació en neu, allaus i seguretat.

Que passeu un bon estiu !!!

 

(1) Letargia de certs animals durant l’època de més calor de l’any.

Foto: Enric Grosche, finalista Concurs fotografia 2022. Vista al Malh dels Bessons (1.948m) amb allaus de lliscament  basal en 2 de les seves cares  (NE i SE) i el Tuc dels Tres Corets (1.952m), just a la carena fronterera entre Bausen i Luchon.

Data: 31 maig 2022

Autor:

Categories: Activitats, Divulgació, Formació

CompartirDeixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *