S’acaba l’abril i, com ja sabeu, l’ACNA entra en estivació. Estarem menys presents en general però seguirem treballant en nous projectes per a la temporada vinent.
Per tancar la temporada 22/23 volem recordar-vos algunes de les activitats que hem desenvolupat en els diferents àmbits i comissions de l’associació:
Assemblea General: al novembre ens vàrem reunir a Lleida, organitzant un matí de xerrades i a la tarda la trobada de socis/es.
Formació pel professorat: a finals de novembre, inaugurant les primeres nevades, vam tenir una setmana amb formacions diverses pel professorat. D’una banda, el Curs de primers auxilis en accidents per allau amb l’equip de Mountain Medicine, a continuació vam celebrar la Trobada presencial de professors/es on l’objectiu és refrescar o ampliar coneixements per començar la temporada ben actualitzats i finalment alguns professors/es de la plantilla van realitzar les acreditacions internes de STA2 i Rescat avançat que, tot i ser una jornada avaluativa, suposa també una sessió formativa molt completa per als candidats/es.
Jornada de professors/es. Foto: Montse Bacardit.
Curs “Train the trainers” i Jornada Pública de Rescat: Al gener vam convocar, un any més, el curs “Train the trainers” de rescat en allaus per als nostres formadors/es, a la Val d’Aran, basat en el projecte MountainSafety.info. Algunes places lliures les van poder ocupar socis/es. El primer dia de curs es van realitzar tallers de rescat per als corredors junior del Freeride World Tour a Baqueira Beret i el darrer dia del curs es va convocar la ja ben coneguda per molts usuaris Jornada pública en què unes 60 persones van poder gaudir d’aquests mateixos tallers durant tot el matí.
Canal YouTube: Hem pujat nous vídeos amb contingut formatiu així com de les activitats realitzades per l’entitat. A part, també dels webinaris que us comentem a continuació.
Webinaris: Hem seguit amb la línia de convocar diversos webinaris relacionats amb la neu i les allaus a través del nostre canal de YouTube, amb 2 sessions:
- Un hivern excepcional a Utah. Conversa amb Nil Terés.
- Decidir en terreno de aludes, amb Nacho Olmedo.
Si encara no les heu vist, us animem a fer-ho!
Convenis de col·laboració: al desembre vam signar un conveni amb Sputnik Formación, centre de formació de tècnics esportius de Madrid, per impartir el Curs d’Allaus per a Guies N1 en les promocions de Tècnics esportius de Mitja Muntanya. Enguany ja s’ha format una primera fornada de guies d’Sputnik que van venir als Pirineus a buscar les bones condicions.
Al gener vam signar un conveni amb l’AEGM, Associació Espanyola de Guies de Muntanya, creada el 1993 amb l’objectiu d’acollir tots els guies de l’estat de 5 especialitats professionals diferents i gestionar aspectes relacionats amb la formació, el reconeixement i la regulació d’aquests davant d’organismes i institucions oficials d’àmbit nacional i internacional. L’objectiu del conveni és l’entrada dels Cursos d’Allaus per a Guies (CAG) de l’ACNA en l’oferta formativa i de reciclatge dels guies que s’han format en diferents centres de l’estat. Aquesta temporada ja s’ha pogut desenvolupar el primer CAG1 als Pirineus, concretament a la Val d’Aran, amb una valoració molt positiva per ambdues parts.
Al febrer vam signar un acord amb Dersu, una plataforma digital per usuaris de la muntanya hivernal i estival en la que hi ha accés a formacions molt diverses i completes, planificacions de rutes i Dersu Campus amb assessoria professional. També tenen una App que inclou rutes verificades pels seus professionals per planificar i navegar i poder-ho organitzar amb altres usuaris mitjançant l’aplicació. L’objectiu de l’acord és desenvolupar continguts i la realització conjunta d’activitats formatives de conscienciació i divulgació relacionades amb la seguretat en la muntanya hivernal. Així doncs, també hi haurà una promoció mútua. Les accions conjuntes es duran a terme la propera temporada.
A l’abril s’ha signat un conveni amb la plataforma digital catalana AtesMaps, que ofereix cartografia d’allaus en 3D dels Pirineus: ATES, cartografia d’allaus i anàlisi del terreny, una eina molt útil per la planificació de les sortides hivernals i implantada en les nostres formacions. Amb l’acord establert, es vol potenciar l’ús d’aquesta eina en els cursos, establir una col·laboració amb el professorat ACNA per desenvolupar itineraris en la seva web, realització d’activitats formatives i divulgatives conjuntes i col·laborar en la nova App d’AtesMaps creada per entrar observacions de neu, allaus i accidents anomenada FLOC. La propera temporada es podran desenvolupar tots aquests punts des de l’inici de la nostra activitat.
Col·laboració amb el festival de cinema de muntanya Banff World Tour: en la gira que s’ha fet durant el mes de març pels Pirineus (Jaca, Benasc i Vielha) s’ha col·laborat amb xerrades divulgatives en l’Avalanche Awareness Night i amb tallers de rescat en allaus en camp. Una experiència molt ben valorada per ambdues parts i amb la intenció de mantenir-se de cara a l’hivern vinent.
Campanya “Accident Allau”: La secció d’accidents de la nostra web s’ha anat donant a conèixer després de dues temporades en funcionament i s’han rebut notificacions d’accidents que gràcies a l’entrada i revisió per part de la comissió d’accidents, han alimentat la base de dades on es poden consultar els accidents per allau reportats durant la temporada en curs i veure’ls localitzats en un mapa, com també tots els recollits desde la 2007-08 fins ara.
Us animem a que entreu a visitar-la per veure les dades que hi tenim i si enguany us heu vist sorpresos per una allau o teniu constància d’algun accident de persones properes, us agraïrem que col·laboreu i ompliu el formulari que hi trobareu. Moltes gràcies!
Cursos ACNA: La nostra activitat formativa s’ha vist un pèl afectada per l’escurçament de la temporada amb aquest final amb poca innivació i els 50 professors actius han realitzat un total de 55 cursos ACNA (9 menys que l’any passat), tant de la branca recreativa, dirigits a muntanyencs, com de la professional, dirigits a tècnics esportius, sumant un total de 375 alumnes.
Sortejos: gràcies als nostres patrocinadors, hem realitzat diversos sortejos a les xarxes socials i d’altres exclusius per als nostres socis/es. Hem repartit un total d’onze premis!!
**Recomanacions abans de guardar el material hivernal: pels que ja heu decidit no esquiar més aquesta temporada i guardar el material hivernal a l’armari, us recordem seguir aquests consells per garantir el bon manteniment i funcionament del material de cara a la propera temporada:
- Netejar i secar tot el material. Guardar-los en un lloc sec i sense humitat, les taules amb els cantells fets i encerades per garantir la hidratació entre temporades. Les botes tancades i amb la llengüeta ben col·locada per evitar deformacions, i posar paper de diari o pols antifongs.
- El material de seguretat: DVA, sonda i pala també requereix atenció. Hem de muntar la sonda i la pala per comprovar que no presenten cap desperfecte ni corrosió abans de desar-les i que els sistemes de bloqueig funcionen a la perfecció. Hem de treure les piles al DVA, comprovar els contactes amb la pila i desar-lo sense elles; alhora cal repassar al manual de funcionament del dispositiu cada quantes temporades ens recomana la marca que l’enviem a revisar, ja que, tot i mantenir el software actualitzat via aplicacions i demés, requereix una revisió interna exhaustiva periòdica per part del fabricant. Si durant la temporada heu decidit fer canvi de DVA pel proper hivern, us compartim l’enllaç de la comparativa de DVA realitzada pel Club Alpí Alemany que conté un quadre comparatiu que us pot servir de guia, com resum del complet test de dispositius realitzat el 2022.
Moltes gràcies a totes aquelles persones que ens seguiu cada hivern, ens doneu suport, us formeu amb nosaltres i/0 col·laboreu en el manteniment de la nostra entitat d’una manera o d’una altra amb l’objectiu de seguir avançant en la divulgació i el coneixement de la neu i les allaus!!
Salut i bon estiu!
Foto de portada: Laura Riba