A la pàgina web de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya es poden consultar els butlletins nivològics  hivernals i d’activitat d’allaus de les temporades passades al Pirineu català. Si voleu llegir un capítol interessant de la història de les allaus a les nostres muntanyes, descarregueu-vos el pdf de la temporada 95/96 i feu-hi un cop d’ull. Sembla ciència-ficció!

Durant aquell hivern les adveccions de SW i E van portar precipitacions molt notables, sobretot al Pirineu oriental, al Prepirineu i a la vessant sud del Pirineu occidental, duplicant-se i, en alguns casos, triplicant-se les precipitacions mitjanes calculades en els últims 30 anys. La vall d’Aran es va quedar al  marge de la majoria de fronts però, tot i així, les precipitacions van arribar a superar els valors habituals.

L’activitat d’allaus va correlacionar-se amb l’excepcionalitat dels episodis meteorològics i es van registrar grans allaus que van afectar carreteres, pobles, pistes d’esquí i, en molts casos, van canviar significativament el paisatge. A continuació en citem uns quants:

  • La nit del 22 de gener un allau va provocar destrosses a un teleesquí i a maquinària diversa a l’estació d’esquí de Boí-Taüll.
  • La matinada del 23 de gener un allau va arrasar la cafeteria-restaurant de l’estació d’Espot.
  • Entre els dies 21 i 24 de gener, diverses allaus van destrossar 6 torres d’alta tensió a la central elèctrica de l’estany de Sallente, a la vall Fosca.
  • Els dies 6 i 7 de febrer dues grans allaus van interceptar la via del cremallera de Núria i durant les mateixes dates un allau destrossà l’arrossegador de Vallter2000 amb l’estació tancada.
  • El dia 8 de febrer cau l’allau de Les Fonts al poble d’Arinsal a Andorra (foto) sense causar cap víctima ja que els veïns van ser evacuats a temps.

Pel que fa a accidents per allau en muntanya, aquella temporada  van morir 10 persones en el conjunt de la serralada. Malauradament, aquell hivern també es va superar la mitjana de 6-7 morts/any.

Podeu consultar els detalls i algunes fotografies a: https://www.icgc.cat/Administracio-i-empresa/Serveis/Perill-d-allaus-i-informacio-nivologica/Informacio-nivologica/Butlletins-nivologics-hivernals-i-d-activitat-d-allaus

Data: 27 febr. 2020

Autor:

Categories: Accidents

CompartirDeixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *