La temporada d’hivern 95/96 va ser excepcional als Pirineus, tant de precipitació acumulada com d’activitat de grans allaus. Una de les protagonistes més recordades és l’allau de Les Fonts que va arribar al poble d’Arinsal, a Andorra, la tarda del 8 de febrer només 90 minuts després d’evacuar la població. En aquest article a Geosciences, diversos autors descriuen les condicions nivometeorològiques que van provocar l’allau, com es va gestionar l’emergència i les mesures de protecció que es van aplicar per prevenir episodis futurs.

Igual que l’allau d’Àrreu, la mida de l’allau de Les Fonts va ser excepcional, entre 4 i 5 segons l’Escala de Mides d’Allaus. En aquest cas, l’allau de neu pols va recórrer 1200 m de desnivell arribant al fons de la vall i remuntant l’altre vessant uns 200 metres més. Al seu pas va destruir 18 hectàrees de bosc i va causar danys molt importants a 8 edificis. 322 persones van perdre les seves propietats.

Un mantell previ a cotes baixes inexistent, dos dies de nevada intensa amb vents forts i una baixada progressiva de les temperatures van ser els responsables de les dimensions i dels danys excepcionals de l’allau. La clau del seu potencial destructiu rau en la baixa densitat de la neu mobilitzada. Sembla que el canvi climàtic podria potenciar que aquestes condicions es tornessin a repetir en el futur amb més freqüència. Per això, els autors creuen que aquest estudi detallat té un gran potencial per calibrar i seguir desenvolupant models numèrics, una eina molt important per la prevenció d’aquest perill sobre infraestructures.

Text original: https://www.mdpi.com/2076-3263/10/4/126/htm

Data: 5 juny 2020

Autor:

Categories: Accidents

CompartirDeixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *