Del 16 al 20 de gener fins a 26 instructors ACNA han estat implicats en el programa “Train the trainers” instruït per Manuel Genswein i basat en MountainSafety.info: la base de coneixement internacional que recull les millors pràctiques en seguretat de muntanya i rescat en allaus desenvolupades per experts en la matèria a tot el món.
L’alma mater i líder indiscutible del projecte és el suís Manuel Genswein, el qual porta més de 25 anys dedicat a desenvolupar i ensenyar arreu del món (fins a 30 països diferents!) protocols per millorar la seguretat en les sortides i operacions en terreny d’allaus i mètodes per fer més eficient el rescat en cas d’allau (per més detalls de la seva biografia vegeu l’entrevista del número 11 de la revista Neu i Allaus).
Manuel Genswein ha visitat la Val d’Aran per tercer hivern consecutiu. En les edicions anteriors, la formació ha estat organitzada pel Centre de Lauegi del Conselh Generau d’Aran adreçat a tècnics en neu i allaus, grups de rescat, agents del medi ambient, písters-socorristes i guies. Aquest any, ACNA ha assumit l’organització de l’event, una aposta ferma per actualitzar i ampliar les competències en rescat en allaus dels instructors certificats ACNA.

El programa “train the trainers”
Per un costat, un grup de 16 instructors han participat per primer cop al curs de 4 dies de durada, de dijous 16 a diumenge 19. Aquest curs està estructurat en dos blocs: els 3 primers dies són de formació continuada amb sessions d’aula i de terreny, en la que s’han après protocols de seguretat i tècniques aplicables en les diferents fases de recerca i rescat en allaus. En el quart dia, els formadors ACNA han tingut l’oportunitat de posar en pràctica els coneixements i les tècniques adquirides en una pràctica de rescat oberta i gratuïta sota la supervisió del mestre Genswein.
El darrer dia de la formació de Genswein ha estat una jornada de refresc a 10 instructors ACNA i altres participants dels cursos anteriors en la qual s’han treballat les darreres novetats, modificacions i actualitzacions dels mètodes, així com les tècniques de rescat de nivell més avançat.

La xerrada i la jornada pública de rescat
Les activitats culminants del programa Train the Trainers han estat la xerrada de dissabte i la jornada pública de diumenge. El dissabte vespre, l’aula gran d’ETEVA a Salardú es va omplir completament per escoltar la xerrada de Manuel Genswein en la que va presentar públicament el projecte Mountain Safety i algunes de les tècniques de rescat per als grups d’usuaris de nivell bàsic i intermedi. Aquesta xerrada, a la vegada, va servir de preparació per la jornada de l’endemà. Cal esmentar l’agraïment a la traductora Elena González de Murillo, resident a la Val d’Aran, que de manera gratuïta va fer-se càrrec de la traducció simultània de la xerrada del francès al castellà perquè tothom pogués entendre-la.
Coincidint amb el dia mundial de la neu, 19 de gener, ACNA amb la col.laboració amb el Club Excursionista d’Aran i Baqueira Beret, va organitzar una jornada oberta i gratuïta a tot el públic amb l’objectiu de practicar les diferents tècniques i protocols de MountainSafety.info en un sistema rotatiu de 5 tallers impartits pels instructors ACNA i sota la supervisió de Manuel Genswein.
Els tallers que van poder practicar els 75 participants assistents repartits en grups petits des de les 9h fins les 14h van ser:
• Test de grup (estar preparats per la sortida)
• Recerca en 4 fases (trobar els companys el més ràpid possible)
• Enterraments múltiples (aprendre a utilitzar el DVA per salvar múltiples vides)
• Paleig (la feina de veritat , quan cada minut compte)
• Escenari de rescat de companys (aprendre com organitzar el grup per optimitzar els recursos i ser més eficients)

Tot i la previsió de mal temps, la jornada es va desenvolupar sense problemes, en un dia gèlid i força assolellat, al sector d’Orri, a la vora de les pistes d’esquí però en una zona amb arbres i relleu variat que va permetre emplaçar els tallers en un terreny variat i adequat.
El matí va finalitzar amb un resum i conclusions finals per part dels instructors perquè els participants marxessin a casa amb els punts més importants de la pràctica. Un participant va ser afortunat amb un kit d’observació ACNA en el sorteig entre tots els inscrits: Marc Villacampa. I per acabar, Manuel Genswein va tenir el generós detall de revisar i actualitzar el software dels DVAs dels participants que ho van requerir.
Moltes gràcies Manuel per la teva entregada i magistral visita a la Val d’Aran, a tots els instructors ACNA per implicar-se al 200% i a tots els participants de la xerrada i la jornada pública, ambdues activitats que valorem amb èxit i satisfacció per l’impacte positiu que han tingut.
Esperem poder repetir la visita de Manuel Genswein el proper hivern, i sense dubte, que les millors pràctiques de MountainSafety.info siguin transmeses de manera rigurosa als participants de les formacions ACNA de la mà dels seus professors acreditats.

Data: 24 gen. 2020

Autor:

Categories: Divulgació, Formació

Compartir



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *