Foto: Jon Martínez fotografía a Rocío Hurtado, sòcia i professora ACNA
Segons paraules de l’autor, Jon Martínez, Montaña en Femenino no és un projecte de justícia social ni un discurs feminista, és una manera de poder visibilitzar la presència femenina en els esports de muntanya, un món que gairebé sempre està representat per una figura masculina. Es tracta de mostrar una veritat i una realitat que es desconeix.
Aquest projecte consisteix en una sèrie de fotografies artístiques de dones escaladores i alpinistes. A continuació, veureu recollides algunes respostes de l’autor i el resultat en forma de vídeo.
Com sorgeix la idea del projecte?
Des de petit practico diferents esports relacionats amb la muntanya com l’escalada, l’esquí de muntanya, etc. En nombroses ocasions comparteixo activitat amb dones i veig com es deixa a la dona en un segon pla, sobretot quan el grup o la parella és mixta.
Un detall que sempre em crida l’atenció quan faig activitat amb una dona és que quan ens creuem amb algú i ens pregunten sobre l’escalada o la travessa “Com està la via? Es passa bé pel coll amb els esquís, i la neu com està? ” es tendeix sempre a preguntar al noi i no a la noia, sense saber si és ella la que tirava de la cordada en el pas difícil o era ella la que obria traça cap al coll buscant el millor recorregut. També la premsa especialitzada col·labora en això. Quan és una cordada mixta sembla que ella és la que acompanya i si són només dones, la notícia és que són dones, no l’activitat en si mateixa.
Amb tot això va néixer la necessitat de donar visibilitat a la dona en l’àmbit de la muntanya, de mostrar la seva fortalesa, fer veure que som iguals davant la muntanya ja que ella no fa diferències de gènere.
Volia aportar el meu granet de sorra a aquesta lluita usant la fotografia. Crec que les imatges moltes vegades són més poderoses que les paraules i així va néixer “Montaña en Femenino”
Quines van ser les majors dificultats?
La major dificultat és fer sentir a l’espectador el que intentes transmetre amb les imatges. Aconseguir transmetre aquesta força de manera elegant i artística, donar-los el protagonisme, mostrar aquesta lluita per fer-se el seu lloc, la igualtat davant la muntanya i la societat. Ha estat tot un repte plasmar aquestes idees sense caure en estereotips i intentar fer alguna cosa diferent al que estem acostumats a veure.