Avui portem al blog l’ús de la lupa i la plaqueta.
Són dos elements imprescindibles a l’hora d’analitzar el mantell nival i han de tenir unes característiques particulars.
Utilitzem la lupa per veure els cristalls de neu de les diferents capes d’un perfil. Les lupes més comunes són d’almenys 10 augments i permeten visualitzar amb força exactitud la forma que adopten els cristalls per poder identificar de quin tipus són.
Sabent el tipus de cristall podem determinar com és la seva cohesió i quin ha estat el seu desenvolupament en el mantell, i per tant ens ajuda tant a saber la composició com a intuir la seva evolució.
Si veiem, per exemple, gobelets o facetes enterrats (cristalls grans, angulosos i sense cohesió), segons la seva localització i la naturalesa de les capes adjacents, sabem que poden constituir una capa feble i  originar mantells inestables.
La plaqueta ens serveix per mirar els cristalls en una superfície adequada i també per mesurar-los segons les quadrícules que disposa.
Sabent la forma i la mida dels cristalls de neu podem tenir una idea més detallada de les condicions del mantell per on circulem.

Teniu aquest material d’observació disponible a la nostra botiga. Feu-hi una ullada!
Us deixem també un document descarregable aquí  amb la simbologia dels diferents tipus de cristalls per a les anotacions en la llibreta de camp i un vídeo de l’ús de la lupa i la plaqueta.

Esperem que us sigui d’utilitat per a les vostres observacions sobre el terreny.

Data: 15 febr. 2022

Autor:

Categories: Divulgació

Compartir



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *