Òscar Alemán


Guia d’Alta Muntanya UIAGM. Apassionat dels esports de muntanya, la cartografia i la geografia física de les àrees de muntanya i les zones polars. Així mateix, gaudeix d’un especial interès pels estudis de la criosfera relacionats amb les glaceres, el gel dels llacs, la neu, i les allaus. D’altra banda, treballa com a guia de muntanya als Pirineus i als Alps des de 1998. També, té una llarga trajectòria docent, tant en cursos d’iniciació, com en aquells adreçats a professionals. En aquest sentit, és professor de la formació oficial de Tècnics d’Esport de Muntanya i Escalada des de 2004, havent impartit classes a l’Escola de Tècnics Val d’Aran (ETEVA), l’INS de la Pobla de Segur i l’Escola Pia de Sarrià-Ecem en temes diversos com: orientació, seguretat, rescat, nivologia, allaus, i coneixement del medi.

Àmbit geogràfic

Habilitat per impartir

Habilitats


Visió integral dels perills a muntanya.

Molta experiència en la gestió del risc d’allaus ja sigui esquiant, amb raquetes de neu, o fent alpinisme.

Gran capacitat pedagògica i didàctica amb explicacions estructurades i adaptades a cada perfil d’alumne.

Coneixements avançats de geografia física, criosfera i climatologia que permeten explicar adequadament molts dels fenòmens que es produeixen en el medi físic i humà de les àrees de muntanya que són rellevants en l’àmbit dels esports de muntanya a l’hivern.

Domini d’eines tecnològiques útils en el desenvolupament d’activitats de muntanya tant per la navegació com per la planificació d’itineraris: GPS / GNSS (Garmin, Two Nav, apps mòbils) i visors de cartografia digital online o d’escriptori, com Land 8, BaseCamp o Google Earth.

Especialista en teledetecció de la neu i el gel a través del tractament i anàlisi d’imatges de satèl·lit, així com de Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG) (QGIS, ArcGis i MiraMon)

Experiència


1998-Actualitat. Guia d’alta muntanya i barrancs als Pirineus i als Alps especialitzat en guiatges amb esquís de muntanya i alpinisme de dificultat, així com en activitats d’interpretació ambiental o cursos de formació de tots els nivells.

2004-Actualitat. Professor de la formació oficial de Tècnics d’Esport de Muntanya i Escalada especialitzat en seguretat, conducció de grups i orientació.

2017. Publicació d’estudi en format pòster: “10 Anys d’accidentalitat per allaus al Pirineu català”. V Jornades Neu i Allaus. Andorra.

Estiu 2010. Suport i seguretat al projecte 100 Cims de l’Institut Cartogràfic de Catalunya en el mesurament dels vèrtexs geodèsics de primer ordre del Pirineu de Lleida 2010.

2006-2008. Tècnic de seguretat i suport a la ciència a la Base Antàrtica Juan Carlos I del CSIC en projectes científics de nivologia, glaciologia, permafrost,  meteorologia, climatologia, limnologia, cartografia i telecomunicacions.

Educació


Geografia i Ordenació del Territori UAB 2016-22

Guia d’Alta Muntanya UIAGM 2010.

Tècnic Superior d’Esport en Alta Muntanya. E. Pia 2006.

Tècnic d’Esport en Alta Muntanya E. Pia 2004.

Tècnic d’Esport en Descens de Barrancs. Escuela Española de Alta Montaña 1999.

Reciclatge professional de Primers Auxilis en Muntanya – Suport Vital Bàsic i DESA. Asociación Española de Guías de Montaña – 061 Aragó 2018

“Curso Glaciares, Nieve y Permafrost de montaña: la criosfera como indicadora de cambios en el clima”. Universidad Internacional  Menéndez Pelayo 2017.

Tècnic de Senders FEEC 2017.

Guia interpretador del PN d’Aigüestortes 2017.

Traçador i àrbitre d’esquí de muntanya FEEC 2016.

Curs de Medicina i Socors en Muntanya CEC, UEC, CEG i FEEC 1997.