Òscar Alemán


Geògraf i Guia d’Alta Muntanya UIAGM. Apassionat de la muntanya, la neu, les allaus i els riscos naturals. Professor de l’Àrea de Geografia Física del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Professor de la formació oficial de Tècnics d’Esport de Muntanya i Escalada a l’Escola de Tècnics Esportius de la Val d’Aran (ETEVA), i anteriorment a l’INS de la Pobla de Segur. Compagina la docència amb el guiatge, però també amb la recerca científica i el desenvolupament de projectes per a la millora de la gestió de les àrees de muntanya. Viu al Pont de Suert i habitualment realitza els cursos de neu i allaus a l’entorn de la Vall de Boí i de la Val d’Aran, però sovint també en altres ubicacions.

Àmbit geogràfic

Habilitat per impartir

Habilitats


Visió integral dels perills a muntanya.

Molta experiència en la gestió del risc d’allaus ja sigui esquiant, amb raquetes de neu, o fent alpinisme.

Gran capacitat pedagògica i didàctica amb explicacions estructurades i adaptades a cada perfil d’alumne.

Coneixements avançats de geografia física, criosfera i climatologia que permeten explicar adequadament molts dels fenòmens que es produeixen en el medi físic i humà de les àrees de muntanya que són rellevants en l’àmbit dels esports de muntanya a l’hivern.

Domini d’eines tecnològiques útils en el desenvolupament d’activitats de muntanya tant per la navegació com per la planificació d’itineraris: GPS / GNSS (Garmin, Two Nav, apps mòbils) i visors de cartografia digital online o d’escriptori, com Land 8, BaseCamp o Google Earth.

Especialista en teledetecció de la neu i el gel a través del tractament i anàlisi d’imatges de satèl·lit, així com de Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG) (QGIS, ArcGis i MiraMon)

Experiència


2022-Actualitat. Professor associat del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Imparteix les assignatures de Geomorfologia, Geografia Física i Geografia de la Muntanya.

2004-Actualitat. Professor de la formació oficial de Tècnics d’Esport de Muntanya i Escalada especialitzat en seguretat, medi ambient, conducció de grups i orientació. Gestió del risc d’allaus i tècniques de rescat.

1998-Actualitat. Guia d’alta muntanya i barrancs als Pirineus i als Alps especialitzat en guiatges amb esquís de muntanya i alpinisme de dificultat, així com en activitats d’interpretació ambiental o cursos de formació de tots els nivells.

2017. Publicació d’estudi en format pòster: “10 Anys d’accidentalitat per allaus al Pirineu català”. V Jornades Neu i Allaus. Andorra.

Estiu 2010. Suport i seguretat al projecte 100 Cims de l’Institut Cartogràfic de Catalunya en el mesurament dels vèrtexs geodèsics de primer ordre del Pirineu de Lleida 2010.

2006-2008. Tècnic de seguretat i suport a la ciència a la Base Antàrtica Juan Carlos I del CSIC en projectes científics de nivologia, glaciologia, permafrost,  meteorologia, climatologia, limnologia, cartografia i telecomunicacions.

Educació


2023 Màster en Gestió d’Àrees de Muntanya (UDL).

2022 Graduat en Geografia i Ordenació del Territori per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

2010 Guia d’Alta Muntanya UIAGM.

2006 Tècnic Superior d’Esport en Alta Muntanya. E. Pia de Sarrià-Calassanç.

2004 Tècnic d’Esport d’Alta Muntanya E. Pia de Sarrià-Calassanç.

2000 Tècnic d’Esport en Descens de Barrancs. Escuela Española de Alta Montaña.

2023 Observador Nivometeorològic ACNA/NIVORISK.

2021 Avalanche Search and Rescue (AvSAR) Pro- Course. MountainSafety/ACNA.

2018 Reciclatge professional de Primers Auxilis en Muntanya – Suport Vital Bàsic i DESA. Asociación Española de Guías de Montaña – 061 Aragó.

2017 Guia interpretador del PN d’Aigüestortes.

2016 Traçador i àrbitre d’esquí de muntanya FEEC.

1997 Curs de Medicina i Socors en Muntanya CEC, UEC, CEG i FEEC 1997.