Òscar Alemán


Guia d’Alta Muntanya UIAGM. Apassionat dels esports de muntanya, la cartografia i la geografia física dels Pirineus. Treballa com a guia de muntanya al Pirineu i als Alps des de 1998. També, és professor de la formació oficial de Tècnics d’Esport de Muntanya i Escalada des de 2004. En el camp de la neu i les allaus ha estat formador de l’assignatura de Seguretat en Alta Muntanya de la formació de guies d’alta muntanya i muntanya mitjana des de 2008 a l’ INS de la Pobla de Segur i a l’Escola de Tècnics de la Val d’Aran (ETEVA). D’altra banda, va dissenyar el Pla de Seguretat i el Pla d’Emergència de la Base Antàrtica Juan Carlos I del CSIC, en la que va treballar en el suport i seguretat de projectes científics de nivologia, glaciologia, permafrost,  meteorologia, climatologia, limnologia, cartografia i telecomunicacions les campanyes 2006/07 i 2007/08.

Àmbit geogràfic

Habilitat per impartir

Habilitats


Supermotivat per aprendre i per ensenyar.

Visió integral dels perills a muntanya.

Molta experiència en la gestió del risc d’allaus ja sigui esquiant, amb raquetes de neu, o fent alpinisme.

Gran capacitat pedagògica i didàctica amb explicacions estructurades i adaptades a cada perfil d’alumne.

Coneixements avançats de Geografia física i climatologia que permeten contextualitzar els fenomens del medi físic i humà de les àrees de muntanya.

Domini d’eines tecnològiques per a la muntanya com GPS’s (Garmin, Two Nav, apps mòbils) i visors de cartografia digital online o d’escriptori, com Land 8, BaseCamp o Google Earth.

Coneixements d’anàlisi espacial i de dades amb Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG) com QGIS, ArcGis i MIraMon.

Experiència


1998-Actualitat. Guia de muntanya i barrancs als Pirineus i als Alps especialitzat en guiatges amb esquís de muntanya, alpinisme de dificultat i excursions d’interpretació ambiental. Així com en l’organització de cursos tècnics d’alpinisme, esquí de muntanya i de Seguretat en Terreny d’Allaus.

2004-Actualitat. Professor de la formació oficial de Tècnics d’Esport de Muntanya i Escalada especialitzat en Seguretat, Conducció de grups i orientació.

2008-Actualitat Director/Gerent de Free Flocks Muntanya i Esquí, S.L. Empresa de formació, guiatge, assessorament i suport d’activitats en el medi natural amb nº de registre C-140.

2017. Publicació d’estudi en format pòster: “10 Anys d’accidentalitat per allaus al Pirineu català”. V Jornades Neu i Allaus. Andorra.

Estiu 2010. Suport i seguretat al projecte 100 Cims de l’Institut Cartogràfic de Catalunya en el mesurament dels vèrtexs geodèsics de primer ordre del Pirineu de Lleida 2010.

2006-2008. Tècnic de seguretat i suport a la ciència a la Base Antàrtica Juan Carlos I del CSIC.

Educació


Guia d’Alta Muntanya UIAGM 2010.

Tècnic Superior d’Esport en Alta Muntanya. E. Pia 2006.

Tècnic d’Esport en Alta Muntanya E. Pia 2004.

Tècnic d’Esport en Descens de Barrancs. Escuela Española de Alta Montaña 1999.

Certificat en Excursionisme. Escuela Española de Alta Montaña – Benasque 1998.

TD1 Esquí Alpí. INS Pobla de Segur 2010.

Reciclatge professional de Primers Auxilis en Muntanya – Suport Vital Bàsic i DESA. Asociación Española de Guías de Montaña – 061 Aragó 2018

“Curso Glaciares, Nieve y Permafrost de montaña: la criosfera como indicadora de cambios en el clima”. Universidad Internacional  Menéndez Pelayo 2017.

Tècnic de Senders FEEC 2017.

Guia interpretador del PN d’Aigüestortes 2017.

Traçador i àrbitre d’esquí de muntanya FEEC 2016.

Curs de Medicina i Socors en Muntanya CEC, UEC, CEG i FEEC 1997.