Aquesta temporada tots els accidents registrats han tingut lloc als Pirineus. En total, s’ha registrat 19 accidents des de principis de desembre fins a principis de maig. És un nombre elevat d’accidents tenint en compte que la mitjana és de 14,6 accidents per temporada a tots els massissos de l’estat Espanyol i Pirineus. La temporada ha estat bastant atípica a nivell nivometeorològic, amb un inici de temporada caracteritzat per una gran estabilitat atmosfèrica, sense precipitacions. Els gruixos de neu han estat molt per sota de la mitjana, fet que no ha permès esquiar fora pistes a gran part del Pirineu durant la primera meitat de l’hivern. Al vessant nord dels Pirineus hi va haver una primera nevada rellevant el dia de Reis. A la resta de la Serralada les primeres nevades importants van arribar a finals de febrer, i posteriorment hem tingut episodis de nevades a finals de març-principis d’abril; i a finals d’abril-principis de maig. Aquesta distribució tan atípica de les precipitacions ha condicionat totalment l’activitat de muntanya, i la major part d’accidents s’han produït just després de les nevades (període 28 febrer al 10 de març; amb 4 accidents el dia 28/02).

Com és habitual, tots els accidents s’han produït amb grau de perill entre 2 i 4, predominantment 3 (10 accidents). Majoritàriament han estat plaques accidentals amb mides d’entre 1 a 1,5 (8 accidents), de 2 a 2,5 (10 accidents) i, en un cas, de mida 3.

En total s’han registrat 2 víctimes mortals. La primera es va donar el 13 de gener a la cara nord-est del Pic d’Aspe, al Pirineu d’Osca. Els accidentats van desencadenar una placa mentre practicaven alpinisme. El segon accident mortal es produeix el 24 de març al Ripollès, en aquest cas es tracta d’un lliscament basal de mida 1, d’origen natural, que va atrapar una persona en una canal (trampa del terreny) mentre caminava per la muntanya.

A continuació oferim algunes dades provisionals del total de 19 accidents per allau registrats:

  • 31 persones arrossegades
  • 2 persones mortes
  • 6 persones ferides

Podeu consultar i ampliar la informació en la secció d’accidents de la nostra web.

El balanç definitiu sortirà publicat a la revista NiA el proper més de novembre.

Molt bon estiu a tots i totes!

Comissió d’accidents de l’ACNA

Foto: Placa accidental en el Pic de l’Estanyó. Autor: Andorra Recerca+Innovació

Data: 20 maig 2024

Autor:

Categories: Accidents, Divulgació

CompartirDeixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *