Un dels punts clau de la gestió del risc i l’itinerari en terreny d’allaus és el pendent de la zona per on circulem. La inclinació del terreny és la que determinarà que una certa massa de neu es pugui posar en moviment o no.
Així, podem considerar el terreny d’allaus entre 30º i 45º. Tenint en compte que l’esquí a més de 45º forma part d’una pràctica molt específica i exclusiva, la nostra tasca consistirà en identificar quin terreny està a més de 30º. En aquest article us donem alguns trucs per identificar el pendent del terreny pel qual ens movem.
Per a la preparació de la sortida i l’anàlisi a gran escala del terreny, tenim a disposició eines de cartografia (Atesmaps, Fatmap, Iphigénie…) que ens permeten identificar el pendent del terreny. La precisió d’aquestes eines dependrà de la qualitat dels models de terreny disponibles. Certs microrelleus a més de 30º poden passar fàcilment desapercebuts.
Quan estem pujant amb esquís de muntanya o splitboard, si podem fer un canvi de direcció sense fer una volta maria sense dificultat, estarem per sota de 25º (per sota de 27º si hem d’utilitzar els braços i ens costa molt esforç). Aquest simple truc ens permetrà identificar ràpidament i sense aturar-nos si estem entrant en terreny d’allaus.
Una altra tècnica coneguda i impartida als cursos STA1 d’ACNA és la del bastó. Vegem-ne un resum per refrescar. Començarem situant un bastó damunt la neu, a la línia de màxim pendent i amb el mànec cap avall. Marcarem damunt la neu la traça del bastó. Ajuntarem la dragonera del segon bastó amb la del primer, deixant caure a la vertical el segon bastó. Portarem fins al contacte amb la neu el segon bastó. Si el punt de contacte amb la neu se situa per sota de la traça feta sobre la neu ens trobem a més de 30º. Si el punt de contacte està per sobre, estarem en un pendent a menys de 30º.
Foto: Silvia Rovira
Podem trobar clinòmetres adaptats a la pràctica de la muntanya (App’s, incorporats a la brúixola, etc.) que ens permetran fer mesures de pendent amb molta precisió, sempre utilitzant un bastó com a suport. Per a qualsevol dels tests proposats cal tenir en compte que ens donaran una estimació del pendent d’allà on el realitzem. Intentarem prendre les mesures en punts representatius del pendent que volem analitzar.
Aquí us deixem l’enllaç a un video del Utah Avalanche Center on en Bruce Tremper ens explica les diferents maneres de calcular el pendent.
AUTOR: Nacho Olmedo, professor ACNA.