En els dies d’hivern, a l’caure la nit la terra es refreda ràpidament, més ràpid que l’aire que està en contacte amb ella. Si no fa vent, l’aire es va refredant per capes, el més fred és més dens i descendeix fins a la superfície, l’aire calent en canvi es queda en cotes més altes.

En aquestes condicions, si l’aire conté humitat, o sigui molècules d’aigua, en quantitat suficient i la temperatura cau per sota dels zero graus, es formen cristalls de gel que anomenem gelada o gebre. De la mateixa manera succeeix sobre el mantell nival i refreda més la capa d’aire més pròxima.

Elements que fan falta:
– Cel serè
– Sense radiació directa o molt escassa
– Absència de vent
– Vessant oberta exposada
– Aire humit

Classificació (fig1):

Tipus de gebre                         Condicions de formació                           Consideracions un cop enterrat
Agulles                                      Temperatures molt fredes                       Menys persistent, no forma capes gruixudes
Plomes                                      Temperatures normals                            Persistent, però es queda recanvi més fàcilment que les falques
Falques                                      Temperatures normals                           Molt persistent i es manté de peu

¿Quins són els perills del gebre?

Són capes molt fines i fràgils generalment, força persistents i en cas que quedin enterrades poden tenir un paper molt important en el desencadenament d’allaus ja que poden esperar inalterables dins el mantell, a l’espera d’una sobrecàrrega que ho desencadeni. Si bé és cert que són causa més freqüent al Canadà o Suïssa ja que a Pirineus normalment es veuen afectades pel vent o la radiació abans d’arribar a ser enterrades.

Fig1. Lauegi

Data: 13 febr. 2020

Autor:

Categories: Divulgació

Compartir



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *