El passat dissabte dia 6 de novembre vam realitzar un itinerari nivològic molt interessant, de la mà de professionals com Georgina Arnó (geòloga), Elena Muntán (biòloga dendrocronòloga), Miquel Soro (geògraf), Marco Lobera (climatòleg), Montse Bacardit (biòloga i nivòloga) ) i Pere Oller (geòleg i nivòleg).

Gairebé 40 persones van gaudir d’una jornada de divulgació on a les diverses parades del recorregut van poder adquirir nous coneixements. Vam sortir sortir a les 9,30 del pàrquing Vado de l’Hospital amb força fred a l’ombra però disposats a entrar en calor amb la caminada i el sol que ja treia el cap. Afortunadament el vent va respectar la sortida en la major part del recorregut.

Es va analitzar l’emplaçament de l’Antic Hospital (SXIII-SXVI) i es va parlar sobre el bosc, les canals i la recent desaparició del bosc (2015).

Quan vam arribar a l’Antic Hospital Nou es va parlar de les dures condicions hivernals que hi podria haver en aquesta zona i dels contractes d’arrendament que regien els hopitals. Elena Muntán explico el treball realitzat a la zona tractant les allaus de 1826 i 1870 i el de 2008. Va explicar l’estudi dendrocronològic al bosc sobre el ressalt rocós i l’aparició de possibles indicis d’allaus en els darrers 100 anys i vam poder inspeccionar les mostres d’arbres preses a l’estudi.

Es va explicar com a partir dels senyals a la vegetació es poden diferenciar dinàmicament les allaus de 2009 i 2015. El 2009 l’allau és més canalitzada i té un abast superior en recorregut adaptant-se a la morfologia del terreny. El 2015 l’allau remunta el vessant oposat, encara que l’abast és menor. Del que es dedueix que l’allau del 2015 va comprendre neu pols de menor densitat i per tant va tenir tendència a desbordar pel vessant oposat.

Un cop assolit un turó davant de Paderna, passem a parlar de les allaus accidentals de Peñablanca i Paderna. Georgina Arnó va descriure els fets ocorreguts, destacant, en el cas de l’allau de Paderna, la diferència en la disponibilitat d’informació i recursos entre el 1991 i el 2021. Es van analitzar també les característiques del terreny de cada emplaçament.

Marco Lobera va introduir els principals trets climàtics del massís de l’Aneto. Miquel Soro va comentar la situació sinòptica dels dies previs a l’accident de Paderna i Pere Oller ens va explicar el perfil del mantell nival de l’allau de Paderna.

Pel que fa als accidents de Peñablanca i Paderna, avui comptem amb una nova eina. Montse Bacardit va presentar la cartografia ATES i es va comentar la classificació del terreny en relació amb els accidents de Peñablanca i Paderna.

Vam gaudir d’una jornada de sol amb neu caiguda els dies previs, cosa que li va atorgar un toc molt hivernal a la sortida. Posteriorment vam tornar a l’aparcament de Vado de l’Hospital al voltant de les 14,30h.

Agraïm a tots els participants la seva atenció i als ponents haver compartit els seus amplis coneixements en la matèria.

 

Data: 12 nov. 2021

Autor:

Categories: Activitats, Divulgació

Compartir



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *